Skoči na sadržaj

NUNS: Ozbiljno ugrožena sloboda izražavanja, bezbednost novinara i protok informacija

  • Vesti

Nezavisno udruženje novinara Srbije oštro protestuje zbog brozpletih odluka države, zloupotrebe državnih organa i pravosuđa i napada provladinih medija na nezavisne novinare u proteklih nekoliko dana i upozorava javnost na sve veće narušavanje slobode izražavanja, bezbednosti novinara i protoka tačnih i pravovremenih informacija.

Privođenje novinarke portala Nova S Ane Lalić, pozivanje na hapšenje koleginice iz Danasa Snežane Čongradin i targetiranje novinarke i urednika Televizije N1, Žakline Tatalović i Jugoslava Ćosića, jasni su pokazatelji sužavanja prostora za profesionalno izveštavanje.

Tome svedoči i pokušaj vlasti da na prečac ozakoni cenzuru, na sreću neuspešan, ali zabrinjava objašnjenje premijerke Ane Brnabić da je povlačenje spornog Zaključka urađeno na molbu predsednika Aleksandra Vučića i da se ne bi dao povod zvaničnicima Evropske unije i OEBS-a za kritiku, a ne zbog činjenice da su tim Zaključkom ozbiljno prekršeni Ustav i zakoni Republike Srbije.

Koleginica Ana Lalić je doživela pretres stana i privođenje zbog teksta o stanju u novosadskom Kliničkom centru, i ceo represivni aparat je angažovan da bi se demantovala informacija o lošem stanju u našim bolnicama. Iz stranih medija saznajemo, a to prenose i naši mediji, o problemima u bolnicama i zdravstvenom sistemu drugih zemalja, i vidimo kako tamošnji stručnjaci, lekari i novinari otvoreno govore o svemu i apeluju da im se dostavi neophodna oprema i materijal, a u Srbiji se takva komunikacija, koja je u javnom interesu, uredbama zabranjuje, a novinarima koji prenose tačne informacije i upozorenja preti krivičnim progonom i zatvorom.

Koleginici Snežani Čongradin, a i drugim novinarima zatvorom je zapretio narodni poslanik i vođa Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, gostujući na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, a povod je bio njen tekst u kom ga označava onim što jeste – osuđenikom za počinjene ratne zločine. Lider SRS-a već duže vreme javno progoni i vređa Snežanu Čongradin, a poznati su njegovi brutalni obračuni sa novinarima tokom cele političke karijere.

Uprkos tome, državni organi ne čine ništa da ga pozovu na odgovornost zbog njegovih otvorenih poziva na progon i govora mržnje. Štaviše, očigledno je da vlast blagonaklono gleda na njegovo nedolično ponašanje i napade na novinare s obzirom da i dalje protivzakonito sedi u Skupštini Srbiji i ima ogromnu prohodnost u provladinim medijima.

Koleginica Žaklina Tatalović i kolega Jugoslav Ćosić označeni su u provladinom tabloidu Informer kao neprijatelji svih lekara u Srbiji, jer je novinarka Televizije N1 postavila nekoliko pitanja na konferenciji za medije Kriznog štaba. Odmerena i profesionalno postavljena pitanja, upućena u javnom interesu, protumačena su kao provokacija i napad na stručnjake, a samim tim i kao uznemiravanje građana i podrivanje države. Ogromno saglasje najtiražnijeg tabloida i predsednika vladajuće partije po mnogim pitanjima traje već godinama i zato svaki napad Informera na nezavisne novinare ozbiljno ugrožava njihovu bezbednost.

Opravdano strahujemo da vanredno stanje zbog koronavirusa ne dobije obrise vanredno stanje tokom bombardovanja 1999. godine, jer su mnogi akteri iz tog vremena danas ponovo na vlasti, i još jednom upozoravamo vlast da ne koristi neprilike izazvane pandemijom za sužavanje medijskih sloboda i ućutkivanje novinara.

NUNS još jednom podseća državne funkcionere da počne da poštuje sopstvene zakone, novinare da poštuju Kodeks novinara Srbije, a građane da izveštavanje u javnom interesu podrazumeva obezbeđivanje tačnih, blagovremenih i objektivnih informacija kako bi mogli da donose odluke o svom životu.