Skoči na sadržaj

Regionalna Platforma: Vlada Srbije mora da podrži profesionalne novinare, ne da ih ograničava

foto: pixabay

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbednost novinara, koja broji više od 8.200 članova, najoštrije osuđuje hapšenje i pritvor Ane Lalić, novinarke portala nova.rs. Uprkos tome što je naknadno puštena, smatramo da je ovo, kao i pokušaji da se ograniči slobodan protok informacija od strane Vlade Srbije neprihvatljivo kršenje prihvaćenih standarda medijskih sloboda čak i u vreme vanredne situacije.

U sredu 1. aprila Ana Lalić je uhapšena u svom stanu i određen joj je pritvor od 48 sati. Stan je temeljno pretražen, a oduzeti su joj laptop, kao i lični i poslovni telefon. Razlog pritvora je članak koji je objavila istog dana “Klinički centar Vojvodine pred pucanjem: bez zaštite za medicinske sestre” u kome se nalaze navodi izvora, da postoji “hroničan nedostatak osnovne opeme u kliničkom centru, da osoblje radi u haotičnim uslovima tokom pandemije”. Prema medijskim izveštajima, rukovodstvo Klinickog centra Vojvodine je podnelo prijavu policiji protiv Ane Lalić, optužujući je da uznemirava javnost i nanosi štetu reputaciji Centra.

Lalićeva je puštena, međutim, ovaj incident se poklopio sa usvajanjem novog seta mera prema  kojima je Krizni štab Vlade zadužen za dobijanje, verifikaciju i širenje svih informacija u vezi sa pandemijom.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) upozorilo je da takav akt oživljava cenzuru, a njegova formulacija ostavlja prostor za procesuiranje novinara i medija koji objavljuju komentare nezavisnih stručnjaka o merama koje je država uvela, pod optužbom za širenje dezinformacija.

Srećni smo što je Ana puštena iz pritvora. Ona je dobro, ali žao nam je što je morala da prođe kroz takvo postupanje – dramatično hapšenje kasno u noć, pretragu njenog stana i oduzimanje opeme. Podržavamo njenu odlučnost da ne otkriva svoje izvore u Kliničkom centru, i brinemo se da oni ne budu kompromitovani imajući u vidu da joj je zaplenjena oprema – rekao je Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a.

Regionalna platforma za zagovaranje slobode medija i bezbednost novinara, pridružuje se NUNS-u  u osudi nedavnih akcija Vlade. Pozdravlja puštanje Ane Lalić i povlačenje mera usmerenih na ograničavanje slobodnog protoka informacija. Takođe očekuje da će oprema Lalićevoj biti vraćena što pre, i da njeni izvori, ako budu otkriveni, neće trpeti nikakve posledice. Međutim, najoštrije osuđuje pristup Vlade Srbije prema medijima i poziva ih da poštuju Ustav Republike Srbije i njene zakone i da se suzdrže od korišćenja vanrednog stanja za ograničavanje medijskih sloboda. Ovo je posebno važno tokom zdravstvene krize, poput pandemije COVID-19, tokom koje je presudno profesionalno izveštavanje, a odgovornost Vlade je od ključnog značaja.

 

Skoplje – Beograd– Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb

Udruženje novinara BHN

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Društvo novinara Kosova

Društvo novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije