Skoči na sadržaj

Vlast ne želi da gledaoci nacionalnih televizija čuju pitanja profesionalnih medija

  • Vesti

Piše: Danas

Foto: Beta, Slobodan Miljević

Kako je saopštila Vlada Srbije juče nakon konferencije, zbog sve veće zabrinutosti novinara, snimatelja i fotoreportera za svoje zdravlje, i nakon prigovora o ugroženosti na konferencijama za medije predsednika i članova vlade, kao i stručnjaka, od subote 11. aprila novinari će pitanja postavljati online.

Iz Kancelarije za saradnju sa medijima navode da će učiniti sve da na konferencijama dobiju odgovore na pitanja pristigla do tog vremena.

Sagovornici portala Danasa iz medijske sfere slažu se u jednom – da vlasti očigledno nije odgovaralo da svi čuju pitanja profesionalnih medija.

Novinarka  Danica Vučenić ističe za portal Danasa da nije u potpunosti jasno zašto se ukidaju konferencije za medije u ovom obliku.

Nismo do sada čuli da je bilo pritužbi učesnika konferencija kriznog štaba na bezbednost, za razliku od konferencija za medije na koje se novinari žale jer se ne poštuju preporuke kriznog štaba koje se organizuju u kampanji koju vodi predsednik po Srbiji deleći respiratore i ostalo. Dakle, mogu da zaključim da je odstranjivanje novinara sa pres konferencija kriznog štaba politička odluka kako bi se fizički sprečilo da se čuju pitanja profesionalnih medija, koja su često važnija od odgovora, ocenjuje Vučenić.

Na drugoj strani ona se pita ko će i na koji način da čita članovima kriznog štaba ono što bude osmislio i poslao Vučićević ili neka druga osoba zaposlena u nekom od tabloida ili na televizijama koji zastupaju vladajuću SNS i njenog predsednika, a ne publiku.

Da je vlast očigledno shvatila da ne sme da dozvoli da gledaoci na nacionalnim televizijama čuju ozbiljna i profesionalna pitanja smatra i urednica nedeljnika NIN Vesna Mališić. Prema njenim rečima, poslednjih nekoliko nedelja „cela Srbija je imala prilike da čuje pitanja profesionalnih medija“.

Vlast pokazuje strah i nervozu od tih konferencija za štampu na kojima nezavisni mediji postavljaju ozbiljna pitanja. Srbija je konačno imala priliku da čuje i pitanja koja nisu režirana. Međutim, pokušan je balans tako što su konferencije zloupotrebljavali određeni urednici i novinari, odnosno branioci lika i dela vlasti. Pokušali su i doktora Kona da uvuku, ali se dobro nosio i poneo neutralno i vrlo profesionalno. Pošto su ipak domirianala ozbiljna pitanja, to im je propalo, pa su shvatili da im konferencije više ne idu u prilog, naglašava Mališić.