Skoči na sadržaj

Stevanu Dojčinoviću (KRIK) uručena prestižna međunarodna nagrada

  • Vesti

foto: Krik

Uredniku KRIK-a Stevanu Dojčinoviću na svečanoj ceremoniji u Vašingtonu 7. novembra uručena je prestižna međunarodna novinarska nagrada „Knight International Journalism Award“. Nagradu dodeljuje Međunarodni centar za novinare (ICFJ) za izveštavanje koje je imalo značajan uticaj na društvo.

Piše: Bojana Jovanović

U govoru pred oko 600 zvanica koje prepoznaju značaj novinarskog poziva Dojčinović je rekao da Srbija može da posluži kao primer za razumevanje kako diktatori uništavaju demokratiju.

Prvo unište medije, zatim potkupe druge političke partije, podriju vladavinu prava i preuzmu privatne biznise, a na kraju naprave dogovor sa organizovanim kriminalnim grupama i prihvate njihov novac. Promenom zakona legalizuju korupociju, a masovne medije koriste da manipulišu ljudima i unište svakog novinara, sudiju, tužioca ili aktivistu koji im stoji na putu, rekao je Dojčinović i dodao da se sve ovo dešava jer je demokratija u Srbiji slaba.

On je naveo i da je stoga kvalitetno novinarstvo poslednja odbrana demokratije.

Vlast nas tuži, prati nas njena obaveštajna agencija, u medijima koje kontroliše objavljuje laži o nama. Čak je napravila i mrežu lažnih istraživačkih novinara koja služi da istražuje nas i druge, takozvane, pretnje sistemu, rekao je sinoć Dojčinović.

Urednik KRIK-a podsetio je da su novinari ove redakcije suočeni sa sudskim postupcima, da su im obijani stanovi, kao i da su od osnivanja KRIK-a pod nadzorom bezbednosne agencije.

Osim Dojčinovića istim priznanjem ove godine nagrađena je i novinarka Rouz Vangui iz Kenije.

Nagrada „Knight International Journalism Award“ dodeljuje se novinarima, urednicima, medijskim radnicima kao i novinarima-građanima koji su, uprkos teškim okolnostima, radom i izveštavanjem doprineli svojim zemljama, a podržava je Fondacija Džon S. I Džejms L. Najt.

Poslušajte Dojčinovićev govor.

https://www.facebook.com/icfjorg/videos/461735101214823/