Skoči na sadržaj

Deportacija Dojčinovića skandalozna, utvditi ko je tražio da bude na crnoj listi

Stevan Dojcinović

Stevan Dojcinović

Asocijacija onlajn medija (AOM) smatra skandalom činjenicu da je glavni i odgovorni urednik istraživačkog portala KRIK Stevan Dojčinović zadržan sinoć na aerodromu u Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pod obrazloženjem da se njegovo ime nalazi na nekakvoj „crnoj listi“, i deportovan nazad u Srbiju iako je poslovno došao u tu zemlju.

AOM smatra da je po sredi opasan incident, koji ukazuje na nepoštovanje ljudskog prava na slobodno kretanje. Obzirom da je u pitanju urednik jednog istraživačkog medija, izražavamo sumnju da je u pitanju i napad na pslobodu govora, odnosno na javni interes.

Još je neverovatnija činjenica da je Dojčinović od policije u UAE dobio informaciju da se na pomenutoj listi nalazi jer je to zatražila „vlada neke druge države“.

Apelujemo na državne organe, Ministarstvo unutrašnjih i spoljnih poslova Srbije, da pod hitno rasvetle ovaj slučaj, i javnost obavesti o tome zašto je jednom građaninu Srbije zabranjeno da se slobodno kreće i koja je to vlada intervenisala i tražila da se Dojčinoviću uskraćuje to pravo.

Smatramo da je upitanju nezapamćen skandal, i podsećamo da je Dojčinović sličnu sudbinu doživeo i na putu za Rusiju pre nekoliko godina, kada mu je rečeno da predstavlja „opasnost po bezbednost te države“. U pitanju su prakse koje ugrožavaju demokratiju i ulogu novinarstva u demokratskim društvima, a posebno onog koje se bavi korupcijom, pranjem novca i organizovanim kriminalom.

Dojčinović je pozvan u UAE da učestvuje na konferenciji Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala, odnosno u delu namenjenom za debatu upravo o temama korupcije i organizovanog kriminala, o kojima njegov medij piše u Srbiji.

AOM, Beograd, 18. decembra 2019. godine