Skoči na sadržaj

Srbija NAZADOVALA U MEDIJSKIM SLOBODAMA

  • Vesti
MEDIJI

MEDIJI

foto: istmedia.rs

Srbija je pala za tri mesta na listi medijskih sloboda koju je objavila organizacija Reporteri bez granica (RSF) u novom godišnjem izveštaju.

U izveštaju za 2020. Srbija se nalazi u grupi problematičnih zemalja, na 93. mestu od ukupno 180 rangiranih zemalja. Sa skorom od 31,6 slabije je rangirana od svih zemalja regiona osim od Crne Gore koja je na 105. mestu.

U izveštaju za 2019. Srbija je bila na 90. mestu sa ukupnim skorom od 31,18.

Uz ocenu da je u Srbiji stanje zabrinjavajuće, u izveštaju se konstatuje da je posle šestogodišnje vladavine Aleksandra Vučića, prvo kao premijera a potom kao predsednika, Srbija postala zemlja u kojoj je često opasno biti novinar i u kojoj lažne vesti alarmantnom brzinom postaju sve vidljivije i popularnije.

Vlasti su ostvarile uspeh u procesuiranju odgovornih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999, ali većina drugih istraga napada na medijsko osoblje zastala je ili sklonjena, poput istraga napada na novinara Milana Jovanovića, čija je kuća zapaljena u decembru 2018, dok su on i njegova supruga bili unutra i spavali, navodi se.

Broj napada na medije naglo je porastao, dok zvaničnici sve više koriste zapaljivu retoriku protiv novinara. Neki hrabri novinari nastavljaju da obradjuju opasne teme poput kriminala i korupcije. Ali, zbog velike koncentracije medijskog vlasništva u zemlji, njihove su priče obično dostupne samo na Internetu, navodi se u delu izveštaja za Srbiju.

Razlog za zabrinutost RSF vide i u dogovorima izmedju političara i medija, široko rasprostranjenim lažnim vestima koje vlasti tolerišu i i maltretiranju uzbunjivača Aleksandra Obradovića.

Od zemalja regiona u ovogodišnjem izveštaju ispred Srbije su Slovenija (32), BiH (58), Hrvatska (59), Kosovo (70) Albanija (84) i Severna Makedonija (92), a iza Crna Gora (105).

U poredjenju sa prošlom godinom najviše su napredovale Hrvatska i BiH za po pet mesta, Severna Makedonija za tri mesta i Slovenija za dva mesta. Nazadovale su Crna Gora za jedno mesto, Albanija za dva i Srbija za tri mesta.

Sve zemlje regiona svrstane su u grupu problematičnih kada je u pitanju sloboda medija, osim Slovenije koja je u grupi „prilično dobrih“.

Svetski indeks medijskih sloboda Reporteri bez granica objavljuju svake godine od 2002.

Kako se navodi na sajtu RSF, izveštaj koji rangira 180 zemlja predstavlja snimak stanja slobode medija utemeljen na proceni pluralizma, nezavisnosti medija, kvaliteta zakonodavnog okvira i sigurnosti novinara u svakoj zemlji.

Izveštaj ne rangira javne politike čak i ako vlade očito imaju veliki uticaj na rangiranje svoje zemlje, niti je pokazatelj kvaliteta novinarstva u nekoj zemlji, navodi se na sajtu RSF.

Sve zemlje grupisane su po stanju medijskih sloboda na kategorije: „dobre“, „prilično dobre“, „problematične“, „loše“ i „veoma loše“.

Pet najboljih zemalja po medijskim slobodama u ovogodipnjem izveštaju su Norveška, Finska, Danska, Švedska i Holandija.

Najgore su Severna Koreja, Turkmenistan, Eritreja, Kina i Džibuti.

Beta