Skoči na sadržaj

Sećanje na Dejana Anastasijevića

  • Vesti
dejan anastasijevic
dejan anastasijevic
foto: N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podsetilo je da je pre godinu dana preminuo Dejan Anastasijević (1961-2019), dugogodišnji novinar nedeljnika Vreme, urednik Bi-Bi-Sija (BBC) na srpskom jeziku, saradnik B92, dopisnik američkog magazina Tajm (TIME) i drugih znamenitih medijskih kuća.

Njegov talenat, znanje i novinarski rad bili su za poštovanje i divljenje. Pravi uvid u dogadjaje na eks-jugoslovenskim prostorima nemoguć je bez Dejanovih tekstova i priloga. Ostaće upamćen po svom hrabrom i temeljnom izveštavanju sa ratnih terena i istraživanju ratnih zločina i kriminala, naveo je u saopšenju NUNS, čiji je Anastasijević bio član.
Kako je istakao NUNS, „svoju istrajnost u profesionalnom obavljanju novinarskog posla, Dejan je umalo platio životom kada je u aprilu 2007. godine pokušan atentat na njega„, ali „taj zločin nikada nije istražen, slučaj se i dalje nalazi u predistražnoj fazi, a Dejan nažalost nije dočekao pravdu“.
Izvršni odbor NUNS-a podsetio je da je prihvatio predlog članova da nagrada udruženja za istraživačko novinarstvo od ove godine nosi ime Dejana Anastasijevića.