Skoči na sadržaj

Slaviša Lekić novi predsednik UO Saveta za štampu

Upravni odbor Saveta za štampu izabrao je, na sednici održanoj 17. maja, svog novog predsednika – Slavišu Lekića, predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Lekić je na tom mestu zamenio prethodnog predsednika NUNS – Vukašina Obradovića. Za zamenicu predsednika UO Saveta izabrana je Zorica Višnjić, predsednica UO Lokal Presa.

Novi član upravnog odbora ovog samoregulatornog tela je i Vladimir Radomirović, koji je nedavno izabran za predsednika Udruženja novinara Srbije.

Upravni odbor Saveta za štampu, inače, ima pet članova, od kojih su četiri predstavnici organizacija osnivača Saveta: Asocijacije medija, UNS-a; NUNS-a i Lokal Presa, dok je peti član takođe predstavnik Asocijacije medija.

U ovom sazivu UO Saveta predstavnici Asocijacije medija su Zoran Sekulić, predsednik UO Asocijacije i Stevan Ristić, direktor nedeljnika Vreme.

Upravni odbor je, na istoj sednici, prihvatio zahteve portala KRIK, Magločistač i Agrosmart za članstvo u Savetu i usvojio finansijski izveštaj, kao i izveštaj o radu za prošlu godinu.

U toku 2016. godine Savet je primio 126 žalbi građana ili organizacija, a Komisija za žalbe je u 62 slučaja utvrdila da su mediji objavljenim sadržajem prekršili odredbe Kodeksa novinara Srbije.

autor: Asmedi