Skoči na sadržaj

Grad Novi Sad novcem građana plaća Informer, Srpski telegraf i druga režimska glasila

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NUNS) obaveštavaju javnost da Grad Novi Sad treću godinu zaredom na sramotan i skandalozan način krši Zakon o javnom informisanju i medijima i ismejava konkursno sufinansiranje javnog interesa u sferi javnog informisanja. Skoro celokupan za tu priliku izdvojen novac građana dodeljuje režimskim glasilima, među kojima su i oni koji kontinuirano i sistematski krše novinarski kodeks.

Manje-više ista “stručna” komisija, sastavljena od predstavnika nereprezentativnih i režimskih udruženja, sprovodi očigledno negde unapred donesenu političku odluku o nagrađivanju poslušnih glasila, a ove godine otišli su i korak dalje u sramoćenju Novog Sada i njegovih građana, i novac dodelili Informeru (1.000.000 dinara) i Srpskom telegrafu (900.000). Podsećamo da je jedan od najvažnijih kriterijuma za dodelu sredstava za medijske projekte od javnog interesa upravo poštovanje Kodeksa novinara Srbije, a ova dva lista su, prema istraživanju Saveta za štampu, šampioni u njegovom kršenju i gaženju.

Osim toga, čak 4,5 miliona dinara, uzetih od Novosađana, dobio je SNS-portal brif.rs, koji je takođe dobio ogromne iznose i na drugim konkursima u vojvođanskim lokalnim samoupravama, a koji je registrovan početkom godine kao partijski projekat i u jednom periodu je protivzakonito radio bez impresuma. Vojvođanski magazin, iza kojeg stoji jedan od glavnih naprednjačkih medijskih demijurga Goran Karadžić, dobio je dva miliona dinara na ovom konkursu. Ovo su samo neki od najindikativnijih primera trošenja sredstava građana suprotno javnom interesu, odnosno partijske distribucije novca na novosadskom konkursu. Novac za medijske projekte dobila je i Srpska pravoslavna crkva, ali i brojne stručnoj javnosti nepoznate firme i organizacije.

Postoji ozbiljna indicija da su neki od članova konkursne komisije bili u otvorenom sukobu interesa, pa će NUNS i NDNV razmotriti mogućnost podizanja krivičnih prijava protiv njih.

NUNS i NDNV pozivaju medije koji su oštećeni na ovom konkursu da iskoriste zakonska prava i pokušaju da kroz upravni postupak ostvare svoja ugrožena prava.

Nažalost, Novi Sad nije izuzetak. U skoro svim lokalnim samouprava, kao i na pokrajinskom nivou, novac građana se dodeljuje režimskim medijima, a u komisijama sede predstavnici fantomskih i režimskih udruženja koji samo pozajmljuju svoja imena za realizaciju partijskih interesa, a za to bivaju adekvatno nagrađeni.

Beograd-Novi Sad, 23. maj 2017.