Skoči na sadržaj

Južnim vestima izvršitelji naplatili kaznu po presudi koja još nije pravosnažna

  • Vesti

Ilustracija; Foto: Pixabay/ OpenRoadPR

Urednik Južnih vesti Predrag Blagojević objašnjava da je Rešenje o izvršenju doneo Osnovni sud u Nišu 25. oktobra, sa rokom žalbe od osam dana koji još uvek nisu istekli.

Taj dokument im je, kaže, uručen danas i to nakon što su videli da je novac skinut sa računa – oko 200.000 dinara, od čega je 100.000 za naknadu štete Perišiću, oko 80.000 za sudske troškove, kao i za taksu za prinudnu naplatu i usluge izvešitelja.

Uprkos tome što presuda nije konačna, Blagojević navodi da su mu u Osnovnom sudu objasnili da je sve po zakonu, odnosno da je prinudna naplata moguća i u takvim slučajevima.

„Kako su mi objasnili, Zakon o parničnom postupku i Zakon o izvršenju dozvoljavaju izvršenje i nepravosnažne presude ako je iznos glavnice manji od 1.000 evra za pravna, odnosno 300 evra za fizička lica. Dakle neko može da naplati novac iako presuda nije pravosnažna, niti je tuženog iko obavestio da je postupak prinudne naplate pokrenut“, navodi Blagojević.

Mali mediji u velikom problemu

Pravni osnov za izvršenje, prema rečima advokata Marka Krstića, jesu upravo ova dva zakona.

Krstić upućuje na član 368. Zakona o parničnom postupku:

„Žalba protiv prvostepene presude kojom se fizičkom licu nalaže isplata potraživanja čija glavnica ne prelazi iznos od 300 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan donošenja odluke, odnosno kojom se preduzetniku ili pravnom licu nalaže isplata potraživanja čija glavnica ne prelazi iznos od 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan donošenja odluke, ne odlaže izvršenje“.

Sa tim u vezi, prema rečima ovog advokata, jeste i član 43. stav 4. Zakona o izvršenju i obezbeđenju:

„Rešenje o izvršenju donosi se i kada sudska odluka nije postala pravnosnažna ili upravna odluka konačna, ako je zakonom određeno da žalba ili drugi pravni lek ne odlažu njihovo izvršenje.“

Advokat Veljko Milić, koji je i u pravnom timu Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kaže da je ipak veoma neuobičajena praksa da se prinudna naplata sprovede pre pravosnažnosti presude.

Prinudna naplata pre pravosnažnosti presuda i bez upozorenja može da bude problematična za sve koji se nađu u takvoj situaciji, smatra Predrag Blagojević i upozorava da je ovakva praksa naročito opasna za medije.

„Ovo je stvar koja može pogotovo male medije mnogo da košta. Zamislite da imate godišnji budžet od na primer pola miliona dinara, a neko vam bez ikakve najave odjednom skine 200.000 dinara“, kaže Blagojević.

Iz Osnovnog suda u Nišu su Cenzolovci obećali odgovore o ovom slučaju tokom sutrašnjeg dana.

Ugled i čast Zorana Perišića

Bivši gradonačelnik Niša Zoran Perišić je, inače, početkom 2015. godine tužio ovaj portal zbog navodne povrede ugleda i časti, tražeći pola miliona dinara za duševni bol. 

Viši sud u Beogradu je prvostepenom odlukom osudio Južne vesti sa 100.000 dinara za naknadu nematerijalne štete, ali je Apelacioni presudu ukinuo i vratio na ponovno suđenje.

Nakon što je Viši sud ponovo doneo osuđujuću presudu, Južne vesti su uložile žalbu, tako da predmet još uvek nije rešen.

 

Izvor: Cenzolovka

Oznake: