Skoči na sadržaj

AOM: Tužilaštvo ljubazno davi pravdu

Asocijacija onlajn medija smatra da je odluka da Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu kojom je odbačena krivična prijava protiv obezbeđenja skupa podrške Aleksandru Vučiću tokom njegove inauguracije za predsednika, politički motivisana, te da se njome štite nasilnici i njihovi nalogodavci, koji su, očito, bliski vladajućoj političkoj partiji.

Posebno je zabrinjavajuće obrazloženje pomenute odluke, koje je cinično, uvredljivo i ponižavajuće ne samo za novinarku i foto-reportera koje su neuniformisani pripadnici obezbeđenja davili, ponižavali i pretili im, već i za ostale novinare koje je obezbeđenje tada sprečilo da obavljaju svoj posao, kao i za sve građane Srbije.

Uprkos fotografijama na kojima se jasno vidi da naočigled policije obezbeđenje davi i gura novinare i građane, još neimenovani tužilac je zaključio da nasilja nije bilo, već upravo suprotno – tužilac je optužio novinara i fotoreportera da su „provocirali“, a da je obezbeđenje svojim postupcima zapravo pomoglo novinarima, sprečavajući „mnogo veći incidenti i linč“.

Pritom, u svom saopštenju tužilaštvo nije objasnilo ulogu policajaca koji su sve ovo posmatrali sa strane, niti odgovorilo na pitanje zbog čega umesto privatnog obezbeđenja navodno mogući sukob između pristalica Aleksandra Vučića i novinara nije sprečila policija.

Cinično, neimenovani tužilac je zaključio da su se pripadnici obezbeđenja „ponašali pristojno“, te da su čak „upućivali molbe“, konstatujući da nisu tukli, vređali, bili drski ili ponižavali novinare.

Pritom, iako Zakon o privatnom obezbeđenju propisuje krivičnu odgovornost za sve koji se time bave bez posebne licence koju izdaje MUP, tužilaštvo se nije bavilo ni utvrđivanjem toga ko je angažovao muškarce koji su tog dana obezbeđivali skup podrške Aleksandru Vučiću, niti ko ih je angažovao.

Upravni odbor Asocijacije onlajn medija će konsultovati predstavnike ostalih kredibilnih novinarskih i medijskih udruženja i u narednim danima odlučiti o konkretnim koracima u vezi sa ovim slučajem.
Oznake: