Skoči na sadržaj

Koliko novinari zaista poznaju autorska prava?

  • Blog

U okviru projekta „Autorska prava u onlajn medijima“, koji je implementirala Asocijacija onlajn medija, u periodu avgust-decembar 2016. realizovane su četiri radionice (u Somboru, Novom Sadu, Nišu i Leskovcu) na temu autorskih prava na kojima je učestvovalo više od 70 predstavnika medija, kako članica Asocijacije onlajn medija tako i drugih medija iz čitave Srbije.

Radionica u Nišu

Učesnici radionica imali su prilike da se upoznaju sa pojmom i vrstom autorskog prava, zakonskim okvirom i sudskom praksom kao i sa primerima kršenja autorskih prava u praksi sa kojima su se susretale kolege iz medija. O advokatskoj praksi zaštite autorskih prava polaznicima radionice govorili su advokat Dragan Milić (VIDEO), veštak za autorsko pravo, Zlatko Čobović (VIDEO) a iz novinarske prakse iskustva je preneo urednik Radija 021 iz Novog Sada, Slobodan Krajnović.

Iskustva advokata i novinara Milić i Krajnović

Bez autorskih prava nema motivisanih autora. Niko ne bi stvarao ukoliko nije prepoznat kao autor nekog dela ili ako nema nikakav benefit od svega što radi. Takođe, ako autor ne štiti svoj rad, neće moći da se finansira i tada bi prestao da stvara. Idealan primer za to je filmska industrija – najbolji filmovi možda ne bi bili snimljeni u prošlosti da je današnji vid piraterije bio prisutan tada“, objašnjava Milić za Media reform centar iz Niša.

Kao završna aktivnost na projektu, organizovana je konferencija na kojoj je, pored postignutih rezultata, predstavljena i publikacija o autorskim pravima za onlajn medije.

Radionica u Leskovcu Foto: M.Pešić

Zaključeno je da posledice kršenja autorskih prava posebno pogađaju onlajn medije koji su najčešće meta krađa tuđih tekstova ili fotografija.

Iako postoje pomaci u ovoj oblasti, npr. broj slučajeva pred sudom kada je zaštita autorskih prava u pitanju je nešto povećan, još uvek generalna svest o posledicama kršenja autorskih prava ne postoji.

Radionica u Somboru Foto: S.Trifunović

Značaj samog autorskog prava je višestruk, ali, pored važnosti same implementacije zakona, neophodno je raditi na podizanju svesti i edukaciji medija i svih relevantnih pojedinaca i institucija o tome kako samoregulacija i poštovanje tuđeg prava ima pozitivne implikacije na sve nas.

Radionica u Novom Sadu Foto: M.Pešić

Projekat „Autorska prava u onlajn medijima“ je kroz set realizovanih aktivnosti doprineo podizanju nivoa informisanosti o autorskim pravima, njihovom značaju i posledicama koje se dešavaju prilikom kršenja ovih prava, kako prema poslenicima u medijima (posebno poslenici u onlajn medijima) tako i prema široj zajednici, kao i unapređenju strukovnih kapaciteta medijskih poslenika i stvaranju uslova za unapređenje medijskog profesionalizma i poštovanje etičkih standarda.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata organizovanja i učešća na stručnim, naučnim i prigodnim skupovima, kao i unapređivanja profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanja u 2016. godini.

(Foto: AOM i Media reform centar Niš)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *