Skoči na sadržaj

Tanjug dobio od države novac na konkursu za koji Beta i Fonet nisu ni znali

Foto: Unsplash Caleb George

Piše: Cenzolovka

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kako saznaje Cenzolovka, potpisalo je pre dva meseca ugovor sa Tanjugom, prema kojem ova novinska agencija iz budžeta, za usluge produkcije, snimanja foto i video materijala i montaže, treba da dobije 1.944.000 dinara na godinu dana.

Uslovi konkursa ovog ministarstva, na čijem je čelu tada bila sadašnja premijerka Ana Brnabić, takvi su da ih, prema tvrdnjama glavnog urednika Foneta Zorana Sekulića i glavnog urednika Bete Dragana Janjića, te dve agencije ne mogu ispuniti. Jedan od uslova je i da Ministarstvu u svakom trenutku bude dostupno pet novinara, tri fotografa i tri video-snimatelja.

Iz ugovora se vidi i da drugih ponuda nije ni bilo. Fonet i Beta za ovaj konkurs nisu ni znali, mada bi, prema rečima Radeta Đurića iz Transparentnosti Srbija, „logično i domaćinski“ bilo obavestiti o konkursu potencijalne pružaoce usluga, naročito zato što ih ima malo.

U Ministarstvu kažu kako zahtev da agencija ima na raspolaganju gotovo celu jednu redakciju predstavlja „vrstu garancije da može da izađe u susret i ispuni obavezu prema Ministarstvu u svakom trenutku“.

Dragan Janjić kaže da je „konkurs namešten“ za Tanjug i da „koliko god Tanjugu bude trebalo para, toliko će državnih institucija sa njima da potpiše ugovor“.

Direktorka Tanjuga Branka Đukić tvrdi da Vlada Srbije ne finansira Tanjug i da ta agencija živi na tržištu. Ona kaže da naručioci posla „nisu dužni da vuku za rukav ponuđače da im dostave ponudu“, kao i da druge agencije imaju sa ministarstvima isto ili više ugovora od Tanjuga.

Medijski savez Srbije je ovim povodom zatražio od predsednika i Vlade da zaštite Tanjug.

Vlada Srbije je još 2015. godine donela odluku o prestanku rada Tanjuga, ali ta agencija i dalje radi.

Oznake: