Skoči na sadržaj

Šta se dogodilo sa novinarom Stefanom Cvetkovićem?

  • Vesti

Piše: Cenzolovka, foto: Medija centar Beograd

Novinar iz Bele Crkve Stefan Cvetković, koji je, veruje se, nestao u noći između srede i četvrtka, pronađen je, kako je saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u petak u širem centru tog grada, posle opsežne potrage koja je trajala više od 30 sati.

Cvetkovićev automobil pronađen je u sredu kasno uveče u jednoj ulici u Beloj Crkvi, napušten, sa upaljenim svetlima i otvorenim vozačevim vratima. Policija je u četvrtak u to mesto poslala brojne snage, uključujući ronioce, a u potragu su bili uključeni i helikopter i psi tragači. Domaća i strana novinarska i medijska udruženja zahtevala su od vlasti u Srbiji da što pre pronađu kolegu Cvetkovića.

Nakon što je saopšteno da je Cvetković u ranim popodnevnim časovima pronađen „živ i zdrav“, novinarima je rečeno da je on odveden u Upravu kriminalističke policije na ispitivanje i „da će se tamo dugo zadržati, jer ima puno toga da objasni“.

Cvetković je u petak uveče, nakon što je dao iskaz u svojstvu oštećenog, pušten iz policije, rekao je tužilac medijima. Međutim, u naredna dva dana njega niko nije video, niti je bilo moguće s njim stupiti u kontakt telefonom, a u pojedinim medijima pojavili su se, navodno, detalji iz istrage. Tabloidi su preuzeli narativ predstavnika vlasti da je nestanak novinara zapravo deo političke borbe, pa i zavere.

Novinarska i medijska udruženja, koja su najpre izrazili zadovoljstvo i olakšanje što je Cvetković pronađen živ, počela su da apeluju na vlasti da što pre saopšte javnosti dosadašnje nalaze istrage „bez spinovanja i političke propagande“, te da razjasne da li je Cvetković, nakon što je pronađen, bio lišen slobode. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je Cvetković nakon petka bio „na bezbednom mestu“.