Skoči na sadržaj

Saslušan novinar Južnih vesti, policija tražila da otkrije svoje izvore

  • Vesti
Redakcija Južnih vesti; Foto: Južne vesti
Niška policija saslušala je novinara Južnih vesti Stefana Markovića po prijavi portparolke Opštine Medijana i zatražila od njega da otkrije izvor informacija za tekstove o malverzacijama u toj niškoj opštini. Markoviću je na teret stavljeno posedovanje ličnih podataka (jedinstvenih matičnih brojeva) portparolke, kao i vozača predsednika opštine.

Kako pišu Južne vesti, Marković je od svojih izvora dobio informacije i dokumente na osnovu kojih je dalje od Opštine tražio ugovore o radu zaposlenih, između ostalih i portparolke i bivše novinarkeDušanke Kitanović i vozača predsednika Opštine Nenada Gičevskog.

Tražene ugovore Marković nikada nije dobio, ali je zato danas dobio poziv na saslušanje gde mu je policija tražila podatke o tome odakle mu njihovi lični podaci.

Tom prilikom je, između ostalog, policija tražila od Markovića da otkrije svoj izvor, što je novinar odbio.

„Kad sam rekao da lične podatke imam iz dokumentacije koje su mi dostavili izvori, u policiji su insistirali da im otkrijem njihov identitet. Kad sam odbio da to učinim, policajac je kratko prokomentarisao sa: Pa ne znam da li to može. Osim toga, pitali su me i da li sam te podatke na bilo koji način koristio i zloupotrebljavao“, prepričava Marković za Raskrikavanje.

Južne vesti su ranije pisale da je šefica Odseka za poslove razvoja i odnosa sa javnošću Dušanka Kitanović u februaru ove godine godine dobila posao mimo konkursa. Kitanovićevoj ovo nije prvi put da se tako zapošljava u ovoj jedinici lokalne samouprave, jer je 2013. godine dobila posao u Medijani pre raspisivanja konkursa.

Praksa spornog zapošljavanja nastavljena je i kasnije u Opštini Medijana, što je utvrdila i inspekcija. Međutim, uprkos nalogu inspekcije da se otpusti višak zaposlenih, Kocić je pronašao način da ih vrati na posao i to kroz program stručnog osposobljavanja.

Inače, novinari Južnih vesti su pisali o čitavom nizu problema i malverzacija u najvećoj niškoj opštini, od stupanja nekadašnjeg člana DS, sada SNS Nebojše Kocića ne njeno čelo. Samo mesec dana od kako je preuzeo funkciju, u ovoj Opštini „štelovan“ je tender za solarna drva koja su postavljana širom Niša.

Ipak, to nije bio poslednji put da se raspisuju loši tenderi, pa su zbog javne nabavke Medijane za podzemne kontejnere u kojoj se favorizovao određeni ponuđač, Nišlije platile kaznu 120.000 dinara, pišu Južne vesti.

Gestapo istrage u opštini, traži se krtica“

Redakcija Južnih vesti, prema rečima zamenika glavnog i odgovornog urednika Aleksandra Stankova, ovo tumači kao „pritisak, pokušaj cenzure i demonstracije sile lokalnih funkcionera i njihovih poslušnika“.

„Jasno je da je Kitanovićevoj, koja je nekad bila novinarka, u ovom slučaju od navodnog neovlašćenog posedovanja ličnih podataka važnija informacija kako ih je i od koga novinar dobio“, ističe Stankov za Raskrikavanje.

On dodaje i da su novinari Južnih vesti od istih izvora prethodnih nedelja saznali da se „u Opštini Medijana sprovode Gestapo istrage i potrage za nekima koji nam dostavljaju informacije o malverzacijama nadležnih“.

Oznake: