Skoči na sadržaj

SafeJournalists: Srbija – ulaz u zgradu novinara ispisan neonacističkim simbolima i govorom mržnje

  • Vesti

Neonacistički simboli i poruke koje sadrže govor mržnje sprejom su ispisani na ulazna vrata zgrade novinara Dinka Gruhonjića u Novom Sadu u Srbiji. 

Incident je usledio nakon objavljivanja članka o grafitima sličnog sadržaja koji su se pojavili u gradu.

U noći između 23. i 24. novembara, grafiti puni nacionalističkog govora mržnje ispisani su na ulazu u zgradu u kojoj živi Dinko Gruhonjić, novinar i programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine.  Ulaz, uključujući zid i staklena vrata, bio je prekriven porukama uz pogrdne izraze „P***o ustaška, ovo nije tvoj grad ni zemlja“ i „Smrade konjušarski“ na kojima su predstavljeni neonacistički simboli, svastika i keltski krstovi. Na jednom grafitu pisalo je „Ratko Mladić srpski heroj“. Incident sadrži elemente krivičnih dela kao što su širenje rasne, nacionalne i verske mržnje, diskriminacija, i ugrožavaju i bezbednost Dinka Gruhonjića i njegove porodice. Incident se dogodio nekoliko dana nakon što je Gruhonjić objavio članak „Novi Sad – nacionalšovinistička palanka koja slavi genocid?“ koji analizira problematičan sadržaj grafita koji su se pojavili u Novom Sadu.

Slučaj je prijavljen policiji i javnom tužiocu kao napad na Gruhonjića zbog njegovog rada. Policija je odmah reagovala i započela istragu. Počinioci još uvek nisu poznati.

Ovo nije prvi put da je Gruhonjić na meti. Trenutno postoji niz krivičnih predmeta pred javnim tužiocem, a Gruhonjić je više od desetinu puta bio žrtva različitih vrsta verbalnih pretnji, uvreda i pritisaka, poslednji put tokom vanrednog stanja 2020. U izjavi za SafeJournalists Gruhonjić je rekao da ga je najviše pogodila ne samo poruka, nego i način na koji je to učinjeno:

Poruka da se preselim je vrlo jasna i zabrinjavajuća je činjenica da su mi oni koji su to učinili došli na kućni prag. Neonacisti divljaju i vlasti ih ne sprečava u tome. Ali, poruka građana, kolega i prijatelja iz Srbije i regiona koji su me podržali u ovom trenutku je takođe jasna i utešna, – rekao je Gruhonjić osvrćući se i na toda je grupa građana sledećeg dana uklonila uvredljive poruke. Gruhonjić je dodao da se nada da će vlasti rešiti ovaj slučaj.

Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a podseća da je Gruhonjić često bio na meti nacionalističkih političara, od kojih su mnogi trenutno na važnim državnim funkcijama.

Već smo bili svedoci kako takve javne izjave neguju atmosferu u kojoj nezadovoljni građani javno i bez odlaganja upućuju pretnje i uvrede redakcijama i novinarima, rekao je Bodrožić i pozvao vlasti da hitno reše ovaj slučaj, a predstavnike države da osude ovaj incident i uzdrže se od vređanja i blaćenja novinara koji rade u javnom interesu.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu NUNS-u u osudi napada na Gruhonjića. Poruke i jezik ne predstavljaju samo govor mržnje; sadrže i simbole mržnje kojima nije mesto u demokratskom društvu. Iako pozdravljamo brzu reakciju nadležnih organa, insistiramo na hitnom rešavanju ovog slučaja i osiguravanju bezbednosti Gruhonjića i njegove porodice. Mreža pozdravlja podršku Gruhonjiću od strane građana Novog Sada koji su  se organizovali i uklonili sa njegove zgrade uvredljive grafite i iskazali poštovanje njemu i drugim profesionalnim novinarima u Srbiji.

Mreža SafeJournalists će obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere o ovom slučaju.