Skoči na sadržaj

NUNS: Osuda pretnji upućenih Jeleni Zorić posredstvom advokata

Jelena-Zoric foto N1
Jelena-Zoric foto N1
Jelena Zorić Foto: N1

Ozbiljne pretnje koje je advokat Svetislav Bojić uputio Jeleni Zorić, novinarki Televizije N1, zahtevaju brzu i efikasnu reakciju javnog tužilaštva, jer se samo tako može uputiti jasna poruka javnosti da se radi o protivzakonitim delima i da su novinari i medijski radnici zaštićeni od kriminalaca i drugih koji ih napadaju i zastrašuju.

Advokat Predraga Koluvije, prvooptuženog u slučaju „Jovanjica“, prišao je 28. decembra nakon ročišta Jeleni Zorić dok je bila na reporterskom zadatku, i preneo reči svog klijenta da ga ona „uništava i rastura izveštavanjem“ i poručio da nije dobro prošao „ko god se o Peđu ogrešio“. Sutradan joj je rekao: „Zamalo da Peđi danas bude ukinut pritvor, a Peđa te je puno, puno pozdravio.“

Ove poruke koje liče na one iz filmova o mafijaškim klanovima, više su nego jasna pretnja i Nezavisno udruženje novinara Srbije zahteva od državnih organa da ugroženoj novinarki osigura bezbednost. Takođe, pridružujemo se zahtevu televizije N1 koja će advokatskim komorama, čiji je advokat Bojić član, uputiti pitanje da li su njegovi nedavni postupci u skladu sa etičkim standardima te profesije i tražiti da mu se advokatska licenca privremeno suspenduje do konačne odluke nadležnih organa advokatskih komora.

NUNS pruža punu podršku koleginici Zorić i redakciji N1 i uvereni smo da će i dalje o slučaju „Jovanjica“ i drugim temama izveštavati hrabro i profesionalno. O ovom slučaju izvestićemo međunarodne asocijacije novinara i učinićemo sve da slučaj ostane prisutan u javnosti dok ne dobije sudski epilog.