Skoči na sadržaj

Državni sekretar odredio da će medijska udruženja predstavljati Ljiljana Smajlović

Medijska koalicija neće prihvatiti predlog da nekadašnja predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović predstavlja novinarska udruženja u procesu izrade Medijske strategije, rekao je 9. maja predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić. On je rekao da je u toku rad na Medijskoj strategiji i medijskim zakonima bez konsultacija sa Medijskom koalicijom.

Lekić je na konferenciji za novinare povodom 20 godina edicije „Multimedija“ izdavačke kuće Klio rekao da je da je državni sekretar u Ministarstvu kulture Nino Brajović sam odredio da će u tom procesu medijska udruženja predstavljati Ljiljana Smajlović.

„Niko nije konsultovan iz Medijske koalicije i naravno nećemo pristati na to, ne zato što Ljiljana Smajlović ne poznaje medije. Naprotiv. Ljiljana Smajlović je jedan od jačih stručnjaka u toj oblasti ali radi se o principu. Ne može državni sekretar odlučivati ko će predstavljati udruženja u izradi Medijske strategije“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, medijske zakone u Srbiji najviše krši država a medijska udruženja su u toj situaciji nemoćna.

On je podsetio da je Medijska koalicija u proteklih nekoliko godina radila zajedno na setu medijskih zakona i Medijskoj strategiji ali da nisu zaživeli u praksi.

Medijsku koaliciju čine NUNS, UNS, Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Lokal pres i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM). Koalicija je formirana radi zagovaranja usvajanja i implementacije Medijske strategije i povećanja nezavisnosti medija i njihove zaštite od pritisaka.

(Beta/N1)