Skoči na sadržaj

CINS-u Evropska novinarska nagrada za tekstove o korupciji i organizovanom kriminalu

  • Vesti

SRBIJA (IST Media, Beta) Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) dobitnik je ovogodišnje Evropske novinarske nagrade (European Press Prize 2017) za seriju tekstova o korupciji i organizovanom kriminalu u Srbiji.

CINS u Amsterdamu, prilikom uručenja nagrade: Bojana Bosanac, Anđela Milivojević, Ivana Jeremić, Milica Stojanović, Milica Šarić i Dino Jahić (Foto: CINS)

 

U istoj kategoriji bili su nominovani i britanski Fajnenšl tajms, danski Ekstra Bladet, grupa medija sa projekta Panamski papiri (Gardijen, L’Mond, Zidojče cajtung, Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara), francuski Mediapart i drugi.

CINS je nagrađen za tri priče o borbi protiv korupcije u Srbiji koje je podržao program za pomoć medijima holandske ambasade u Beogradu i jednu o vezi fudbala, politike i kriminala koju je podržala delegacija EU u Beogradu.

 

O velikom uspehu CINS-a izvestio je i RTS

 
Osećamo veliko poštovanje za ekstremno težak rad novinara CINS-a na nizu njihovih istraživanja. Njihova otkrića su od neverovatnog značaja za srpsko društvo. Oni su ispunili najosnovnije obećanje istraživačkih novinara gradjanima – podigli su zavesu korupcije i pustili svetlost da je obasja“, napisao je pripremni komitet za nagradu, saopštio je CINS.

Glavni i odgovorni urednik CINS-a Dino Jahić je rekao da nagrada za njihov tim predstavlja veliki podsticaj budućem radu i priznanje pređašnjem radu.

Nismo očekivali da ćemo dobiti nagradu, velika je privilegija biti i samo nominovan u ovoj grupi sjajnih novinara i priča, a osvojiti nagradu je neverovatno, posebno u situaciji kada ljudi danas u Srbiji protestuju na ulicama gradova za slobodu medija i nepristrasno novinarstvo“, rekao je Jahić na dodeli nagrade.

Istraživanje CINS-a je, prema njegovim rečima, pokazalo koliko je sudstvo neefikasno i kako nisu tačne tvrdnje vlasti da je borba protiv korupcije u Srbiji uspešna i nikad bolja.

Stvari se vrlo sporo menjaju u Srbiji tako da nema još pravih promena. Ovo je projekat i tema koju nećemo prestati da radimo. Plan nam je da privučemo još više mladih novinara da rade sa nama i da učestvuju u dobrom, pravom novinarstvu“, rekao je urednik CINS-a.

Nagrada za istraživačko novinarstvo dodeljuje se protekle četiri godine, a među prethodnih dobitnicima bili su britanski Rojters, špansi Pais i francuski Revju XXI.

 

 

Oznake: