Skoči na sadržaj

Dodeljene EU nagrade za istraživačko novinarstvo

  • Vesti

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo uručena je 18. maja novinarki Vojvođansko-istraživačkog analitičkog centra (VOICE) Maji Živanović za seriju tekstova o dešavanjima u preduzeću „Novi Sad – GAS“. Dodeljene su i nagrade za video rad, kao i za mladog novinara istraživača.

Predsednica žirija za dodelu nagrade novinarka Ljubica Gojgić rekla je na svečanosti u EU Info centru u Beogradu da istraživanje Maje Živanović „prati tokove novca i gomilanje dugova preduzeća uprkos dobroj naplati gasa“.

Žiri je jednoglasno ocenio da se pisanje Maje Živanović o toj temi može smatrati školskim primerom kvalitetnog istraživačkog novinarstva.

Drugu nagradu EU za istraživačko novinarstvo dobio je Dragan Gmizić za video rad „Ravnica bez ptica“.

Nagradu za najboljeg mladog novinara istraživača dobila je novinarka CINS-a Milica Šarić, koja je prema navodima žirija, otkrila detalje vezane za izgradnju novog bloka termoelektrane Kostolac.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: novinarka Ljubica Gojgić (predsednica), profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Vladimir Barović, direktor Komiteta pravnika za ljuska prava Milan Antonijević i direktor Medija centra u Nišu Mladen Velojić.

Nagrade EU za istraživačkog novinarstvo, koje je ustanovio Generalni direktorat za proširenje Evropske komisije, promovišu izuzetna dostignuća istraživačkih novinara, kao i unapređenje vidljivosti kvalitetnog istraživačkog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj.

autor: Beta

 

 

Oznake: