Skoči na sadržaj

Osuda hajke na Dragana Nikolića, reportera HRT-a

foto: printscreen HRT

Medijska koalicija oštro osuđuje prozivke i medijski progon kojem je izložen Dragan Nikolić, reporter hrtvatske državne televizije HRT, zbog izveštavanja sa protesta „Jedan od pet miliona“ održanog protekle subote u Beogradu.

Najpre je dr Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije, posle egzaktnog prebrojavanja učesnika protesta, na vanrednoj konfetrenciji za štampu, ocenio da mu je posebno zanimljiv način na koji je sa tog skupa izveštavao HRT:

„HRT-u je bilo važno da kaže da izvještava iz grotla građanskih protesta, samo što nisu pozvali na rušenje vlasti u Srbiji. Takav način izvještavanja je sve samo ne profesionalan“, kazao je Stefanović a u nastavku recenzije novinarskog izveštavanja dodao: „Sada, kad se setite da je na HRT promovisana knjiga Radni logor Jasenovac onda je sve jasno“.

Nezadovoljstvo izveštavanjem HRT-a, na sebi svojstven način demonstrirao je i prodržavni tabloid Informer koji je pod bombastičnim naslovom “DUŠA PRODANA: pokatoličeni Srbin euforično izveštavao za HRT sa Đilasovih protesta u Beogradu i najavio početak revolucije“ o novinaru HRT-a objavio sledeće:

“Ovaj srbomrzac srpske krvi se i inače ističe antisrpskim stavovima, što mu je omogućilo da napravi ‘ozbiljnu’ medijsku karijeru i od običnog sportskog novinara postane politički izveštač. Kvalifikacije za to mu nisu bile neophodne. Dovoljno je bilo što mrzi svoj narod”.

Podsećamo da je reporter HRT-a sa ulica Beograda javio da je na protestu bilo oko 40.000 učesnika. On je podsetio da je povod za proteste napad na čelnika Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu ali i otkrivanje imena nalogodavca ubistva jednog od vođa kosovskih Srba Olivera Ivanovića, kao i ko napada novinare. Rekao je još da se protestuje i zbog loše ekonomske situacije, ali i zbog medijskog mraka i izvestio je da su svi mediji pod kontrolom režima osim „jednog dnevnog lista, jednog nedeljnika, jedne komercijalne televizije i internet prostora koji se ne može kontrolisati”.

Medijska koalicija smatra da se ovakvim neprimerenim reagovanjem na objektivno izveštavanje i prebrojavanjem krvnih zrnaca vraćamo u devedesete godine kada su, osim domaćih nezavisnih novinara i drugih slobodnih ljudi koji se nisu libili da se ne slože sa vlastima, na meti bili i strani novinari koji su zbog posla koji su radili nazivani janjičarima, mudžahedinima, ustašama, plaćenicima i srbomrziteljima a neki od njih čak i proterivani iz Srbije.

Apelujemo na sve medije da prestanu sa praksom prozivanja novinara koji ne dele njihovo neprofesionalno opredeljenje i na političare da se obuzdaju od pravljenja ambijenta u kom su takvi ispadi provladinih medija – dobrodošli.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

Asocijacija onlajn medija

Asocijacija Lokal pres