Skoči na sadržaj

NUNS zahteva da članovi Saveta REM-a podnesu ostavke

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije protestuje i osuđuje postupak članice Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivere Zekić koja u tekstu objavljenom na zvaničnom sajtu REM preti privatnim tužbama televiziji N1 i novinarki Tamari Skrozza.

Ne upuštajući se u razloge koji su naljutili Oliveru Zekić, NUNS ukazuje da njeno korišćenje zvaničnog sajta državnog organa za lične obračune sa medijima i novinarima predstavlja grubu zloupotrebu i pritisak na slobodu informisanjai i izražavanja.

NUNS i druga novinarska udruženja i nevladine organizacije, poslednjih godina više puta su ukazivali na propuste REM, posebno na neadekvatno postupanje regulatora po prijavama protiv pojedinih emitera za očigledno kršenje zakona u vezi sa nasiljem, govorom mržnje, kršenjem prava maloletnika i eksplicitnim scenama u rijaliti programima.

 

Poslednjih bezmalo godinu dana REM je svesno odustao i od nadzora nad radom emitera tokom predizbornih kampanja, iako je to jedan od njegovih najvažnijih obaveza.

REM ne reaguje ni danas kada pojedine komercijalne televizije sa nacionalnim dozvolama za rad, posebno TV Pink i Studio B, u svojim informativnim emisijama najgrublje krše predizborna pravila tako što otvoreno navijaju za Aleksandra Vučića, a druge predsedničke kandidate blate i ruše njihovo dostojanstvo. Naprotiv, iz tog regulatornog tela se protura laž da postupanje povodom takvih kršenja zakona nije njegova obaveza.

S tim u vezi podsećamo da u Zakonu o elektronskim medijima jasno stoji da REM kao samostalno i nezavisno telo vrši javna ovlašćenja sa ciljem „unapređenja kvaliteta i raznovrsnosti usluga elektronskih medija, doprinosi očuvanju, zaštiti, i razvoju slobode mišljenja i izražavanja u cilju zaštite interesa javnosti“, te da vrši analize i istraživanja  štiteći te interese.

 

Zbog očiglednih propusta i pristrasnog rada NUNS zahteva da svi članovi Saveta REM, na čelu sa v.d. predsednikom Goranom Petrovićem treba da podnesu ostavke.

 

Sekretarijat NUNS-a

 

U Beogradu 23.03.2017.