Skoči na sadržaj

NUNS i NDNV: Hitno utvrditi ko preti smrću novinarki Mariji Vučić

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije osuđuju pretnju upućenu putem Fejsbuka novinarki i zamenici glavnog urednika Cenzolovke Mariji Vučić.

NUNS i NDNV očekuju da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal po hitnom postupku ispita slučaj, ustanovi identitet autora preteće poruke i protiv njega pokrene krivični postupak. Takođe, novinarska udruženja ukazuju da i ovaj slučaj pokazuje koliko neadekvatna reakcija pravosudnog sistema i tolerancija govora mržnje i pretnji ohrabruje nasilništvo i ekstremizam.

Nakon što je u petak objavila tekst o tome kako su ekstremni desničari u Nišu sprečili projekciju filma „Albanke su naše sestre“, novinarki Mariji Vučić je preko Fejsbuka upućena pretnja: „Kamenjarko, ići ćeš pod mač ubrzo“. Pretnju je postavljena na lažnom profilu na kome je fotografija Miroljuba Petrovića, inače poznatog po izjavama da aktiviste pojedinih NVO, homoseksualce, ateiste… treba kažnjavati smrtnim kaznama – kamenovanjem i slanjem „pod mač“.

Koleginica Marija Vučić u izjavi za pravnu službu NUNS-a navodi da joj je preteća poruka upućena preko Fejsbuka u noći između prošlog petka i subote (23-24. juna), samo nekoliko sati nakon što je na sajtu Cenzolovke objavljen njen tekst „Pretnje niških ekstremista: Sad će doći Vučićevo obezbeđenje, oni znaju sa novinarima“.

“Nemam dokaza da je povod za pretnju sam tekst, ali ima indicije da je tako jer je tekst objavljen u petak u toku dana a pretnja je stigla tokom noći. Ne znam o kome se radi, slučaj sam odmah prijavila policiji i tužilaštvu. Sutradan su me obavestili da su počeli da rade po prijavi, da je slučaj uzet u rad po hitnom postupku i ja se nadam da će naći onoga ko je pretio”, izjavila je Marija Vučić. Objasnila je da joj je preteća poruka upućena u deo inboksa u koji stižu poruke onih koji nisu na njenoj listi Fejsbuk prijatelja.