Skoči na sadržaj

AOM: Tužilaštvo hitno da reaguje na orkestrirane napade na Krik i urednika Stevana Dojčinovića

aom

aomAsocijacija onlajn medija sa nevericom posmatra kako se prorežimski tabloidi već dva dana obrušavaju napadima i neistinama na redakciju portala Krik iz Beograda.

Ovi napadi su usledili samo zato što su novinari Krika radili svoj posao i informisali javnost o vezama kriminala i vrha aktuelne vlasti.

AOM upozorava sve nadležne institucije, a posebno Tužilaštvo, da moraju hitno da reaguju na orkestritane napade na Krik i urednika Stevana Dojčinovića, jer će u suprotnom postati saučesnici u kršenju zakona i targetiranju novinara.

Svedoci smo da se ovakvi napadi na nezavisne istraživačke medije dešavaju upravo onda kada funkcioneri iz aktuelne vlasti žele da prikriju značaj priča do kojih novinari dolaze i da obezvrede njihov rad, targetirajući ih kao neprijatelje države ili kriminalce.

AOM, čiji je Krik član, poziva i međunarodne organizacije  da hitno stanu u odbranu nezavisnog novinarstva u Srbiji, jer je dosadašnja praksa pokazala da i posle svih prijava, ovakvi slučajevi u domaćem pravnom sistemu ostaju nekažnjeni i čak neprocesuirani.

Građani Srbije, takođe, treba da budu svesni da su ovakvi napadi na nezavisne medije zapravo napadi na njihovo pravo da budu informisani.

Podsećamo da je Krik od svog osnivanja objavio desetine priča i dokumenata, kao i baza podataka koje su javnosti otkrile neke od najvećih afera u Srbiji i koje su se pokazale kao istinite.