Skoči na sadržaj

AOM: Skandalozna presuda Višeg suda u Nišu

Asocijacija onlajn medija najoštrije protestuje zbog skandalozne presude Višeg suda u Nišu, po kojem pretnja da „novinare Južnih vesti treba zapaliti“ predstavlja – „izražavanje mišljenja“!

AOM podseća da je presuda Višeg suda usledila nakon žalbe koje mu je uputilo osnovno javno tužilaštvo na prvostepenu, oslobađajuću presudu Osnovnog suda u Nišu koji je ovu pretnju okarakterisao kao „uvredu“!

Foto: juznevesti.com

AOM smatra da ove nerazumne presude jedinu logiku mogu imati ili u pritisku na sudove ili u njihovoj potpunoj nekompetentnosti za pitanja medija i bezbednost novinara, a i jedno i drugo više je nego zabrinjavajuće.

Obe presude, i prvostepena i pravosnažna, začuđujuće su i stoga što je država Srbija kao jedan od svojih prioriteta apostrofirala upravo bezbednost novinara i medijskih radnika, a to pitanje će biti jedno od važnih u pregovaračkom procesu o pristupanju EU.

AOM podseća da je Srbija zemlja u kojoj je bezbednost novinara na veoma niskom nivou, da su ubistva novinara ostala do danas nerazjašnjena, da su mnogi od novinara izloženi nasilju i pretnjama, a da izvršna i sudska vlast uglavnom ništa ne preduzimaju da ih zaštite, odnosno da otkriju počinioce.

U slučaju Južnih vesti počinilac je poznat: u pitanju je radnik Direkcije za gradski prevoz Aleksandar Stanković, koji je pod pseudonimom „Krle Utoka“ napisao da su „Južne vesti najveća medijska go*na u Nišu” i da “treba zapaliti da ne postoje lažljive iskompleksirane degenerike koji tamo rade”.

Ovim presudama Osnovni i Viši sud dali su legitimitet pretnjama i praktično otvorili novu sezonu lova na novinare.

AOM će o ovom slučaju obavestiti sve domaće i međunarodne organizacije koje se bave zaštitom slobode izražavanja i bezbednošću novinara, a pružiće svojoj članici, Južnim vestima, punu podršku u ostvarenju svojih prava pred domaćim i međunarodnim sudovima.