Skoči na sadržaj

AOM osuđuje vlast u Topoli zbog promene odluke Konkursne komisije za sufinansiranje medija

aom

Asocijacija onlajn medija (AOM) osuđuje odluku opštinskih vlasti Topole da bez jasnog obrazloženja preinače predlog konkursne komisije za sufinansiranje javnog informisanja u toj opštini.

Takva odluka lokalnih vlasti obesmišljava koncept i smisao konkursnog sufinansiranja javnog interesa u medijskoj sferi i svrhu postojanja stručnih komisija za ocenu kvaliteta predloga medijskih projekata.

Podsetimo, praksu da vlast prepravlja predloge konkursnih komisija je još 2016. godine legalizovao tadašnji ministar informisanja Ivan Tasovac, kada je zaključio da „sam, bez konsultacija sa članovima konkursne komisije, može da izmeni njihovu odluku“ i to primenio na rezultate konkursa samog Ministarstva.
Tada je AOM saopštio da je „Ministar time samo dao vetar u leđa organima upravljanja na svim nivoima koji su već počeli da predloge konkursnih komisija posmatraju kao savetodavne, umesto kao obavezujuće – i da novac građana raspodeljuju po svom nahođenju, bez jasnih i javno obrazloženih kriterijuma“.
Ovim se pokazuje da je bila opravdana zabrinutost AOM-a, da će taj mehanizam postati praksa širom Srbije.
Posebno smo zabrinuti jer je Upravni sud Srbije, po tužbi Južnih vesti, avgusta 2017. godine poništio spornu odluku Ministarstva informisanja (iz 2016. godine) upravo zbog toga što je ministar izmenio predlog konkursne komisije i novac podelio po sopstvenom nahođenju.