Skoči na sadržaj

Seminar Saveta za štampu i Asocijacije onlajn medija

Savet za štampu i Asocijacija onlajn medija pozivaju vas na seminar na kom ćemo vam predstaviti Smernice za primenu Kodeksa novinara Srbije u onlajn okruženju i Priručnik za primenu autorskih prava za onlajn medije

Vreme: Sreda, 21. decembar 2016, 13:00h
Mesto: Medija centar Beograd, Terazije 3 (Velika sala, II sprat)

Smernice koje je, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja, izradio Savet za štampu, trebalo bi da razjasne brojne nedoumice koje se odnose na primenu standarda dužne novinarske pažnje, odnosa prema izvorima informacija, načina na koji se prenose medijski sadržaji, poštovanja privatnosti, poštovanja autorstva i na druga važna pitanja uređena Kodeksom novinara Srbije.

Kodeks novinara važi podjednako za sve medije, a ova uputstva trebalo bi da pomognu urednicima i novinarima da bolje i lakše primene profesionalne etičke standarde i u onlajn okruženju.

Kako je Internet otvorio velike mogućnosti za razmenu sadržaja, ali i njegovu zloupotrebu i neovlašćeno preuzimanje, na ovom seminaru će biti reči i o zakonskom okviru koji reguliše oblast autorskih prava, sudskoj praksi i primeni u svakodnevnom radu onlajn medija. Asocijacija onlajn medija, koju čini 17 nacionalnih i lokalnih portala, ovom prilikom predstavlja svoju prvu publikaciju koja će sadržati niz praktičnih saveta koji će kolegama olakšati primenu ovog prava i pomoći im da izbegnu sudske troškove.

Molim vas da prisustvo potvrdite na mejl: emil.holcer@savetzastampu.rs i marija.pesic@niit.ts. Učesnicima koji dolaze u Beograd biće plaćeni putni troškovi.

Poziv (pdf)
Smernice za primenu Kodeksa novinara Srbije u onlajn okruženju

 

Konferencija će moći da se prati uživo i u Media i reform centru Niš.