Skoči na sadržaj

Petković (AOM): Uloga medija nije da ulepšava stvarnost

Intervju objavljen na sajtu lista DANAS, foto: Južne vesti

Predsednik Asocijacije onlajn medija (AOM) Dragan Petković ocenjuje da konferencije za novinare bez novinara upravo reflektuju odnos ovog političkog establišmenta prema javnosti i građanima.

Prema njegovim rečima, ovakvi potezi pravo su ogledalo zrelosti politike, institucija i demokratizacije društva.

Petković dodaje da su celoj ovoj situaciju prethodila dva veoma ozbiljna koraka.

Prvi je praktična marginalizacija Narodne Skupštine Republike Srbije. Drugo, uredba koja je trebalo da osigura filtriran protok informacija koja je kako je nesrećno doneta, tako i povučena. Iako je uredba povučena, sama ideja o njenom donošenju je na direktan način pokazala prirodu i način razmišljanja ove političke garniture, ukazuje naš sagovornik.

Nekoliko je, napominje on, suštinskih „problema“ koji su za aktuelnu vladu i predsednika počeli da budu opipljivi na pres konferencijama Kriznog štaba u 15 časova, a koje gleda cela Srbija.

Sve uočljivije neodgovorno ponašanje predsednika države koji govori jedno a radi potpuno drugo. Razlika u informacijama koje su plasirane i realnom stanju uključujući stanje u zdravstvu, broju zaraženih, umrlih, kapaciteta za testiranje… Očigledna razlika između novinarskih pitanja koja se bave interesom građana i onih koji najočiglednije imaju propagandnu svrhu, objašnjava Petković.

Među tim problemima ističe i laganu ali rastuću kritiku i same struke oko toga kako državni vrh postupa u jednom kritičnom i ozbiljnom trenutku.

Celokupna, veoma ozbiljna situacija sa korona virusom koja se tiče konkretnih ljudskih života samo je ogolila ono što aktuelna politika gradi više od sedam godina, a to su: potpuna kontrola medija, tabloidizacija svake važne društvene teme i odsustvo bilo kog vida društvenog dijaloga. Uloga medija nije da ulepšava stvarnost već da osigura da građani dobiju tačne i precizne informacije koje u ovom slučaju mogu da ima sačuvaju ili ugroze život, zaključuje predsednik AOM-a.

Podsetimo, kako je saopšteno juče iz Vlade Srbije, zbog sve veće zabrinutosti novinara, snimatelja i fotoreportera za svoje zdravlje, i nakon prigovora o ugroženosti na konferencijama za medije predsednika i članova vlade, kao i stručnjaka, od juče nije omogućeno prisustvo novinara konferencijama već se pitanja postavljaju online.

Sagovornici portala Danasa iz medijske sfere slažu se u jednom – da vlasti očigledno nije odgovaralo da svi čuju pitanja profesionalnih medija.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je, odgovarajući na pitanje lista Danas koje je postavljeno onlajn, da je struka pitana u vezi sa odlukom da se od danas onemogući prisustvo novinara na redovnim konferencijama kriznog štaba i da je dao saglasnost „bez ozbiljnijeg razmišljanja o politizaciji“.